There was an error in this gadget

Thursday, October 13, 2016

26. MENCARI ALASAN MENJAYAKAN

Anda seringkali menetapkan pelbagai matlamat untuk dicapai sama ada dalam jangka pendek atau panjang. Walaupun banyak usaha yang anda lakukan bagi mencapai matlamat tersebut namun ia masih juga tidak tercapai. 

Mengapakah terjadi begitu? Antara sebab utama kenapa anda gagal adalah kerana anda sering mencari alasan untuk gagal. Contohnya anda telah menetapkan matlamat untuk menurunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa 3 bulan. Bagi mencapai matlamat itu anda telah memutuskan untuk berjoging 30 minit setiap hari selama tiga bulan. Setelah anda memulakan joging selama 10 hari  anda mendapati kasut anda rosak dan anda tidak lagi meneruskan joging. 

Apabila ditanya kenapa tidak lagi berjoging anda memberi jawapan bahawa kasut anda rosak. Akhirnya matlamat anda tidak tercapai. Andainya anda masih menjadikan pelbagai alasan kenapa anda gagal bermakna selama itulah anda akan gagal. Di sini, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan merubah cara anda berfikir dan bertindak iaitu merubah sikap 'mencari alasan untuk tidak menjayakan' kepada 'mencari alasan untuk menjayakan'. Misalnya dalam contoh kasut, sepatutnya anda mencari jalan atau alasan untuk mengatasi kasut yang rosak tadi sama ada membaiki atau menggantikan dengan yang baru.

Oleh itu anda hendaklah sentiasa bertindak mencari alasan untuk menjayakan agar semua matlamat yang anda tetapkan dapat dicapai.

No comments:

Post a Comment