There was an error in this gadget

Thursday, October 13, 2016

25. INGATAN KETIKA BERKUASA

Sewaktu anda berkuasa anda akan dikelilingi oleh orang yang begitu ramai. Pantang anda meminta tolong, berduyung-duyung akan bersedia untuk menolong anda. Pantang anda dahaga, begitu ramai yang akan menghulurkan anda air supaya anda tidak kehausan, pantang anda ingin bersukan, begitu ramai yang sudah bersiap sedia menanti anda untuk turut sama bersukan dengan anda. 

Begitulah seterusnya sikap mereka terhadap anda yang mepunyai kuasa. Anda begitu gembira kerana begitu ramai yang sanggup bersama anda. Akan tetapi anda harus sedar bahawa bukan semua mereka itu jujur dan ikhlas. 

Cuba fikirkan sejenak sikap mereka itu jika anda kehilangan kuasa, berapa ramaikah yang akan bersama anda. Jawabnya hanya berapa kerat sahaja yang sanggup bersama anda kerana kebanyakan akan hilang dan mereka mempunyai pelbagai alasan untuk menjauhi anda. Di sinilah anda boleh menilai siapa mereka itu sebenarnya iaitu sama ada mereka itu merupakan kawan dan sahabat. 

Oleh itu semasa anda berkuasa anda harus berhati-hatilah dengan orang yang berdampingan dengan anda agar anda tidak kecewa dengan sikap mereka nanti apabila anda sudah tidak berkuasa lagi.

No comments:

Post a Comment