There was an error in this gadget

Thursday, October 13, 2016

24. BERALAH DN BEKORBAN

Pergolakan dalam sesebuah keluarga pasti berlaku sekali sekala walaupun anda berhasrat mahu menjadikan keluarga anda sentiasa bahagia. Pergolakan sekali sekala merupakan perkara yang lumrah tetapi jika pergolakan yang berpanjangan, ia merupakan perkara yang luar biasa dan tidak baik lantas jika tidak ditangani dengan bijaksana mungkin ia akan berakhir dengan kehancuran. 

Anda pasti tidak mahu keluarga yang dibina sekian lama itu hancur dalam sekelip mata akibat pergolakan yang berterusan. Oleh itu seandainya anda merupakan seorang bapa kepada keluarga anda, pastikan anda melakukan sesuatu usaha dan tindakan yang bijak seperti bertolak ansur, pengorbanan, beralah atas dasar kebaikan, tidak berdendam, mesra, memimpin, menjaga hati dan tidak ego. 

Walaupun anda berkorban dan beralah kepada anak-anak anda bukan bererti anda kehilangan status anda sebagai seorang bapa kerana status anda sebagai seorang bapa tetap tidak berubah seperti kata pepatah 'ular menyusur akar takkan hilang bisanya'. Justeru itu anda hendaklah melakukan sesuatu yang baik walaupun terpaksa beralah dan berkorban demi untuk kebahagiaan keluarga anda.

No comments:

Post a Comment