There was an error in this gadget

Thursday, October 6, 2016

16. BAIK ITU HIBURAN

Mungkin ramai di antara kita termasuk anda malas atau berat untuk membuat sesuatu perkara yang baik seperti membaca buku, bersenam, beramal ibadat, menjalankan tugas dan tanggungjawab, membuat kebajikan, mengamalkan pemakanan seimbang, mengemas rumah dan membantu orang susah. Sejak di bangku sekolah lagi anda diajar dan digalakkan supaya mengamalkan perkara tersebut tetapi anda masih juga tidak dapat melakukan dengan sepenuh hati. 

Salah satu sebab utama ialah kerana anda menganggap ia merupakan satu bebanan kepada anda. Apabila sesuatu perkara itu dianggap sebagai bebanan bererti semakin berat bebanan itu semakin penat pula yang akan anda tanggung. Akhirnya anda akan menjadi letih dan malas.

Cara yang terbaik untuk mengatasi masalah itu ialah dengan merubah tanggapan anda. Anggaplah bebanan itu sebagai satu hiburan. Apabila anda menganggapnya sebagai hiburan bererti semakin banyak anda lakukan semakin banyak keseronokan yang akan anda perolehi. Contohnya apabila anda meminati permainan boling kerana ia sangat menghiburkan anda. Katakan anda bermain boling bermula pada pukul 8.30 malam dan pada masa anda masih lagi bersemangat untuk bermain tiba-tiba waktu sudah pun berlalu empat jam iaitu sudah pukul 12.30 tengah malam. Di sini anda akan berkata pada diri anda kenapa masa begitu cepat berlalu dan anda terasa bahawa anda baru sahaja memulakan permainan itu.

Justeru itu anda harus merubahkan tanggapan anda ke atas sesuatu perkara yang baik iaitu dengan menganggap bahawa ia sebagai hiburan bukannya bebanan bagi memastikan anda menjadi seronok dan ceria dalam mengharungi kehidupan ini.

No comments:

Post a Comment