There was an error in this gadget

Thursday, October 6, 2016

15. KITA DAN ORANG LAIN

Anda mesti berusaha supaya anda menjadi manusia yang terbaik. Anda hendaklah berfikiran positif dan sentiasa baik sangka kepada orang lain. Akan tetapi anda jangan lupa bahawa tidak semua orang lain akan bersikap sama seperti anda. Sebab itu ada syurga ada neraka kerana ada baik ada jahat. Jika anda baik, janji Allah ialah syurga dan jika anda jahat, janji Allah ialah neraka. Jika anda baik dan jahat, penimbang akan menentukan. Jika jahat lebih berat, anda akan ke neraka dan jika baik lebih berat, anda akan ke syurga. Pastinya, hanya Allah sahaja yang boleh menentukan siapa yang akan berada di syurga atau neraka. Terdapat beberapa panduan yang boleh anda gunakan apabila anda membuat sesuatu dan dalam masa yang sama anda ingatkan pada diri anda tentang orang lain.

Pertama, sentiasa berbuat kebaikan terhadap seseorang kerana ia merupakan sifat yang terpuji tetapi anda perlu ingat, bukan semua orang akan berbuat baik kepada anda.

Kedua, sentiasa memaafkan seseorang kerana ia merupakan sifat yang mulia tetapi anda harus ingat, bukan semua orang akan memaafkan anda.

Ketiga, sentiasa menolong seseorang di saat mereka memerlukan pertolongan kerana ia merupakan sifat yang disanjungi tetapi anda harus ingat, bukan semua orang akan menolong anda apabila anda ditimpa kesusahan.

Keempat, sentiasa mempunyai prasangka yang baik terhadap seseorang kerana ia merupakan sifat yang dituntut tetapi anda harus ingat, bukan semua orang mempunyai prasangka yang baik terhadap anda.

Kelima, sentiasa memenuhi janji anda kepada seseorang kerana ia merupakan sifat dikagumi tetapi anda harus ingat, bukan semua orang akan memenuhi janjinya pada anda.

Oleh itu, anda harus dan sentiasa berhati-hati dalam membuat sesuatu seperti kata pepatah, buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali.

No comments:

Post a Comment