There was an error in this gadget

Thursday, October 6, 2016

13. SUKA DUKA BAGAIKAN PUTARAN JAM

Suka duka; dan susah senang adalah asam garam dalam kehidupan. Keadaan ini berlaku bukan sahaja kepada indvidu tetapi juga kepada keluarga, organisasi, masyarakat dan negara. Suatu ketika dulu semasa pemerintahan Maharaja Meiji negara Jepun merupakan negara yang maju. Selepas itu ia terlibat dengan Perang Dunia Kedua menyebabkan ia menghadapi kedukaan yang berat iaitu ratusan ribu penduduknya mati di Hiroshima pada 6 Ogos 1945 dan Nagasaki pada 9 Ogos 1945 akibat pihak tentera Bersekutu yang diketuai oleh Amerika menggugurkan bom atom di kedua-dua bandar tersebut. Selepas itu ia bangkit semula sehingga menjadi negara yang sangat maju dan makmur. Kemudian pada 11 Mac 2011 ia menjadi muram lagi akibat berlakunya gempa bumi, tsunami dan kebocoran loji nuklear sehingga mengorbankan ribuan nyawa, kerugian harta benda dianggar 70 billion USD, kehilangan tempat tinggal, kekurangan makanan, ancaman bahan radiasi dan kejatuhan ekonomi.

Anda boleh lihat jam yang sifatnya berputar dan mempunyai 12 angka di mana terdapat 6 angka genap dan 6 angka ganjil. Andaikan angka genap itu merupakan zon kesenangan dan angka ganjil pula adalah zon kesusahan. Katakan hari ini anda berada pada pukul 2, bererti anda berada dalam zon kesenangan. Di sini anda jangan lupa bahawa tidak lama lagi jam itu akan beralih pula ke pukul 3 yang menunjukkan anda akan berada pada zon kesusahan. Begitulah seterusnya putaran jam berlaku sehinggalah sampai masa ia mati akibat kehabisan bateri.

Jika jam yang mati, anda boleh gantikan bateri yang baru dan ia dapatlah berfungsi kembali tetapi sekiranya kita mati maka di akhiratlah nanti kita semua bertemu.

Jadi semasa anda hidup usahakanlah supaya anda boleh bersabar ketika berada dalam zon kesusahan dan hendaklah bersyukur apabila anda berada dalam zon kesenangan kerana sememangnya hidup ini bagaikan putaran jam.

No comments:

Post a Comment